Vacanță în Cuba | Muzică și obiective turistice

Cuba 

Cheese, wine, and a friend must be old to be good.

(Proverb Cubanez)

Trebuie să admit că mi-a atras atenția acest proverb cubanez. E plăcut și are o concentrație ridicată de înțelepciune. 

Cuba este o destinație splendidă, plină de comori culturale, istorice și naturale.

cuba

Uzată de timp, dar magnifică, dărăpănată, dar demnă, distractivă, dar înnebunitor de frustrantă – Cuba este o țară a unei magii indefinibile.

Cea mai mare insulă din Caraibe, plină de istorie, cultură și o mistică captivantă. Muzica live cântă armonios prin piețele pietruite din orașul vechi al Havanei, inclus în Patrimoniul Mondial, mașinile de epocă încă circulă pe străzi, iar frumoasele clădiri vechi din orașele coloniale ale Cubei evocă senzația unei țări înghețate în timp.

Cuba abundă și în frumusețe naturală. 

Această insulă vastă are peste 5.000 de kilometri de coastă, o mare parte din ea mărginită de plaje uimitoare. Recifele de corali strălucesc în apele turcoaz, iar peisajul rural luxuriant și insulele sublime ale Cubei au găzduit președinții lumii, au oferit refugiu revoluționarilor, și au inspirat scriitori din întreaga lume, printre ei și Hemingway.

Cu toată această istorie și splendoare, cu locuri unice pentru scufundări și pescuit, Cuba oferă o profunzime și o diversitate pe care puține insule din Caraibe le pot rivaliza.

Vorbind relativ sumar despre istoria Cubei, voi începe cu primul european care a ajuns în Cuba, care a fost Cristofor Columb în 1492.

În acea vreme, indigenii trăiau din agricultură. Au cultivat manioc, porumb și igname. În 1511 Diego Velasquez a cucerit insula Cuba și a fondat mai multe așezări, inclusiv Havana.

Nativii au fost devastați de bolile europene, la care nu au rezistat. Din 1526 spaniolii au importat foarte mult sclavi africani în Cuba.

Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Cuba prospera prin creșterea și exportul de zahăr. Plantațiile erau lucrate de un număr mare de sclavi. Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea, a existat o mișcare în creștere pentru independență.

Lupta pentru independența Cubei a început în 1868, când un proprietar de pământ pe nume Carlos Manuel de Cespedes și-a eliberat sclavii. Așa a început războiul de zece ani, care s-a încheiat cu eșec în 1878. Ulterior, în 1886, sclavia în Cuba a fost abolită.

Al Doilea Război al Independenței a început în 1895. În 1898, SUA au intrat în război cu Spania. Forțele americane au invadat Cuba și Spania s-a predat la scurt timp după aceea. 

cuba skyview

Tratatul de pace a făcut Spania să renunțe la toate pretențiile față de Cuba. Cu toate acestea, după război, Cuba a fost ocupată de forțele americane timp de aproape 4 ani. Aceștia au plecat în 1902 iar Cuba a devenit nominal independentă, dar în realitate, a fost dominată de SUA.

În 1952, Fulgencio Batista a dat o lovitură de stat în Cuba și a devenit dictatorul acesteia. La acea vreme, în comparație cu alte țări din America Latină, Cuba era prosperă și oamenii ei aveau un nivel de trai relativ ridicat. 

Ratele de alfabetizare au fost ridicate și îngrijirea sănătății a fost relativ bună. Educația în Cuba era la un nivel înalt, iar țara era cunoscută pentru scriitorii săi.

Apoi, în 1959, Fidel Castro a condus o revoluție în Cuba. Cu toate acestea, Castro nu a adus libertate în Cuba, dar în schimb, s-a făcut dictator. Castro a introdus un regim comunist represiv. 

Sindicatele independente au fost făcute ilegale și toată scena politică a fost zdrobită. Cu toate acestea, paginile istoriei spun că socialismul nu funcționează. Economia cubaneză a stagnat în anii 1960 și 1970.

Între timp, Cuba a devenit un satelit al Uniunii Sovietice și mulți oameni au fugit din comunism. Numere consistente de cubanezi au evadat în SUA și mulți alții au murit încercând. (Mulți oameni s-au înecat încercând să traverseze marea).

Gradual, relațiile cu SUA s-au deteriorat și în 1961, au fost trimiși 1.400 de emigranți cubanezi, antrenați de CIA, să invadeze Cuba. Au aterizat în Golful Porcilor, dar invazia s-a încheiat cu un eșec total. În 1962, SUA au impus o blocada Cubei.

Cuba este încă si astăzi, o dictatură. Cu toate acestea, sfârșitul unei ere a venit în 2014, când SUA și Cuba și-au normalizat relațiile.

Cultura în Cuba

Cuba are o cultură bogată, care este în mare parte un amalgam al influențelor africane și spaniole. Cele mai proeminente aspecte sunt de departe muzica și arta sa.

Muzica cubaneză este cunoscută în întreaga lume pentru ritmurile sale vibrante care îi fac pe mulți să se ridice în picioare. 

cuba music

Aceasta cuprinde un volum mare de percuție – care este o referință directă la moștenirea africană a țării – și mai multe tipuri de instrumente cu coarde, inclusiv chitara. Muzica cubaneză a fost, de asemenea, baza pentru alte genuri, inclusiv salsa, jazz și tango.

Arta cubaneză prezintă un amestec clar între stilurile africane și europene, evoluând prin mai multe faze de la avangardist la paletele mai moderniste și contemporane.

Arta a fost puternic implicată în situația politică din anii 1960 încolo, multe lucrări fiind folosite ca piese de propagandă care pledează pentru revoluție.

Locuri de vizitat & activități în Cuba

Cel mai prielnic moment pentru a vizita Cuba este de la sfârșitul anului, decembrie, până la începutul sezonului ploios, care tinde să înceapă oricând din aprilie, mai și până în iunie. 

August, septembrie și octombrie sunt probabil cele mai nepotrivite perioade pentru a merge în Cuba din cauza potențialelor uragane, mai ales în apropierea resorturilor de pe plajă.

Dacă vei călători în Cuba, o vizită în capitala sa dinamică, Havana, trebuie să apară pe itinerariul tău. Habana Vieja se află în inima acestui oraș unic – o ciocnire dintre vechi și nou, cu splendoare arhitecturală, încă din secolul al XVI-lea, alături de baruri și restaurante noi pline de viață și hoteluri boutique.

1.Havana Veche (Habana Vieja)

old Havana

Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Habana Vieja sau Havana Veche este o locație minunat conservată din istoria cubaneză. 

Dacă te plimbi pe străzile pietruite și privești în sus la mărețele clădiri baroc și neoclasice, va fi ușor să îți imaginezi cum era viața în Cuba acum 200 de ani.

Renovările ample dau acum o nouă viață clădirilor istorice. Principalele atracții includ Plaza de la Catedral, care găzduiește Catedrala în stil baroc cubanez, San Cristobal; legendarul restaurant și localitatea Hemingway, Bodeguita del Medio; și cetatea militară, Castillo de la Real Fuerza.

Tot în orașul vechi, Plaza Vieja este unul dintre locurile de top de vizitat în Havana. Acest loc de întâlnire vibrant găzduiește câteva clădiri notabile, inclusiv Casa del Conde Jaruco din secolul al XVIII-lea, cu niște vitralii superbe. În apropiere, “camera obscura” oferă priveliști fantastice din turnul său de 35 de metri.

2.Varadero

Varadero Beach

Varadero este una dintre cele mai faimoase destinații de plajă din Cuba și aici se află una dintre cele mai bune plaje din Caraibe. Se întinde de-a lungul Peninsulei de Hicacos, care iese în mare în largul coastei de nord (un pod mobil îl leagă de continent).

Peste 50 de hoteluri se găsesc pe această populară fâșie, mărginită de palmieri, iar plajele sale magnifice cu nisip alb atrag vizitatori din întreaga lume.

Punctele de atracție din Varadero includ Parque Ecológico Varahicacos (Parcul ecologic Varadero) și cele două peșteri ale sale, Cueva de Ambrosio și Cueva de Musulmanes.

Tot în Varadero, liniștitul Parque Josone găzduiește grădini luxuriante cu flori, un restaurant, piscină și un mic lac unde vizitatorii pot închiria în bărci cu vâsle.

3.Trinidad

trinidad

Explorarea orașului Trinidad, care este de asemenea un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este ca și cum ai face un pas înapoi în timp. 

Clădirile frumos restaurate și străzile pietruite din centrul orașului emană o senzație colonială interesantă. O mare parte a arhitecturii datează din secolele al XVII-lea până în secolele al XIX-lea, când Trinidad a prosperat atât din comerțul cu zahăr, cât și din comerțul cu sclavi.

Astăzi, Trinidad este unul dintre cele mai plăcute orașe din Cuba de vizitat. Te poți bucura de atmosfera sa plină de viață în Plaza Mayor, piața centrală a orașului. Deasupra pieței se află Biserica neoclasică a Sfintei Treimi (Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad).

Alte atracții din Trinidad sunt Mănăstirea Sfântul Francisc (Iglesia y Convento de San Francisco), cu clopotnița sa distinctivă; Muzeul de Arhitectură Colonială (Museo de Arquitectura Colonial); galeria de artă de la Casa de Aldeman Ortiz; și Palacio Brunet, o casă grandioasă construită în 1812 și încă prezentând fresce originale și podele de marmură.

La est de Trinidad, pe drumul către Sancti Spiritus, luxurianta Valle de los Ingenios, inclusă în Patrimoniul Mondial, conține numeroase relicve și monumente din secolul al XIX-lea, când au înflorit plantațiile de trestie de zahăr. 

Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Trinidad, este pur și simplu o plimbare cu mașina sau călare, prin peisajul frumos al câmpurilor verzi de trestie de zahăr, palmieri și munți.

4.Guardalavaca

Cuba Guardalavaca Beach Caribbean Resort Honeymoon

Înconjurat de plaje strălucitoare, Guardalavaca, localizat în provincia Holguin, este mai liniștită și mai îndepărtată decât Varadero. Frunzișul luxuriant mărginește porțiunea de plajă de aici, oferind o mulțime de pete umbrite pentru cei care caută o pauză de la soarele tropical. 

Scafandrii și practicanții de snorkeling pot explora multitudinea vieții marine de-a lungul recifelor de corali.

Excursiile de o zi din Guardalavaca includ aventuri în junglă, tururi cu navigație și excursii de vizitare a obiectivelor turistice din Santiago de Cuba.

La vest de Guardalavaca, Bahia de Naranjo cuprinde o porțiune mare de coastă și trei insule, inclusiv Cayo Naranjo cu popularul Delfinariu.

5.Playa Paraíso, Cayo Largo del Sur

Într-o țară renumită pentru plajele sale frumoase, Playa Paraíso (Plaja Paradisului), pe insula Cayo Largo del Sur, este una dintre cele mai bune din Cuba. 

Această porțiune sublimă de nisip alb pudrat și mare albastră,  înconjoară marginea vestică adăpostită a insulei și se îmbină cu idilica, Playa Sirena.

Insula Cayo Largo del Sur este cu adevărat o destinație pentru cei care adora soarele, cu o climă tipic uscată, însorită și puține atracții turistice, în afară de unele dintre cele mai frumoase plaje din Cuba și multe hoteluri și stațiuni.

6.Cayo Coco

Marine iguana on the beach of Cayo Coco in Cuba

Cayo Coco este o altă destinație superba de plajă din Cuba și una dintre cele mai izolate. Insula a apărut în romanele lui Hemingway, Islands in the Stream și The Old Man and the Sea, alături de Cayo Guillermo din apropiere.

Ca parte a Jardines del Rey, arhipelagul combinat Sabana-Camaguey, Cayo Coco este legat de continent printr-un pod, deși majoritatea vizitatorilor ajung cu avionul.

Plajele stropite de soare sunt principala atracție. Playa Los Flamencos, pe partea atlantică a insulei, este remarcabilă cu aproximativ 5 kilometri de nisip albit de soare, în timp ce liniștita Playa Prohibida oferă un traseu natural liniștit.

7.Parque Nacional Viñales (Valle de Viñales)

Parque Nacional Viñales

Un alt sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Parque Nacional Viñales este o vale frumoasă și înverzită din Sierra de los Organos, la nord de Pinar del Rio. Văile sunt străbătute de dealuri abrupte de calcar, numite mogote, creând un peisaj dramatic.

Fundurile văii din Parque Nacional Viñales sunt zone agricole în care se cultivă tutun, fructe și legume. Pentru pasionații de plimbări în aer liber, parcul oferă drumeții fantastice și călărie pe dealuri.

8.Baracoa

Baracoa

Una dintre principalele atracții din estul Cubei este superbul Baracoa, cel mai vechi oraș din țară. A fost fondat în 1511 în provincia Guantanamo, iar construcția primei biserici de aici a început în acea perioadă. 

Dealurile de aici sunt o rezervație a biosferei UNESCO, unde păsări unice și plante rare prosperă.

Pentru a te bucura cu adevărat peisajul spectaculos, mergi cu mașina pe autostrada La Farola, o porțiune de 49 de kilometri de la Baracoa, peste munți, până la Cajobabo.

La aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Baracoa se află una dintre cele mai bune plaje din zonă: Playa Maguana, perfectă! 

Dacă ești în căutarea unei aventuri în Cuba, poți închiria o bicicletă în Baracoa și să vii până aici. De asemenea există zboruri spre Baracoa, care pleacă frecvent din Havana.

9.The Malecon, Havana

Construit în 1901 și dezvoltat parțial în 1902 și în anii următori, Malecon este celebra promenadă de pe malul mării din Havana. O plimbare de-a lungul acestei atracții de top din Havana este o plimbare prin istoria orașului.

Promenada se desfășoară pe șapte kilometri de la cartierul Habana Vieja până la Vedado, cartierul central de afaceri. Pe parcurs, vei găsi o selecție de clădiri bine conservate din secolul al XX-lea, care reprezintă un amestec de stiluri arhitecturale, inclusiv Art Deco și Neo Moorish. 

Pictate în roz și galben pastel, clădirile sunt deliciul oricărui fotograf sau influencer, mai ales în strălucirea aurie a amurgului.

10.Mausoleul Che Guevara, Santa Clara

Cuba Che Guevara Mausoleum

Când orașele și stațiunile de pe plajă încep să pară toate la fel și ești în căutarea unor lucruri diferite de făcut în Cuba, Santa Clara va adăuga puțină profunzime itinerariului tău. 

Acesta este faimosul loc al ultimei bătălii de gherilă condusă de Che Guevara în 1958.

Trupul lui Che a fost depus aici, iar mausoleul lui (Mausoleo del Che Guevara) și monumentul, Memorialul Comandante Ernesto „Che” Guevara, sunt marile atracții ale orașului. Gravată pe statuia de bronz a lui Che Guevara din Plaza de la Revolucion este ultima sa scrisoare către Fidel Castro, în timp ce mausoleul se află dedesubt.

Adiacent monumentului, Museo Historico de la Revolucion expune unele dintre obiectele personale ale lui Che. Fanii Che ar trebui să vadă, de asemenea, emoționantul Monumento a la Toma del Tren Blindado, un mic muzeu de vagoane și locul bătăliei finale dintre Che Guevara și trupele Batista.

11.Muzeul Național de Arte Frumoase (Museo Nacional de Bellas Artes) 

Museo Nacional de Bellas Artes

Dacă ești un iubitor de artă, nu rata Muzeul Național de Arte Frumoase din Havana, cu vasta și impresionanta sa colecție de artă internațională și cubaneză.

Colecția este găzduită în două clădiri și include lucrări din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. 

Îmbrăcat cu marmură italiană somptuoasă, restaurat în stil renascentist spaniol, Palacio del Centro Asturiano a fost proiectat în anii 1920 de Manuel Bustos. Afișează artă internațională, inclusiv lucrări ale maeștrilor europeni; artă antică din Grecia, Roma și Egipt; și lucrări din Asia, Statele Unite și America Latină. Colecția spaniolă, în special, este un punct culminant.

12.Castelul San Pedro del Morro, Santiago de Cuba

Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Castillo del Morro este una dintre cele mai bine conservate cetăți spaniole din secolul al XVII-lea. Se află la intrarea în Golful Santiago, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Santiago de Cuba, al doilea oraș ca mărime al țării.

Localizată în vârful unei stânci, structura a fost proiectată în 1587, dar a durat zeci de ani pentru a fi construită și a fost în cele din urmă finalizată la sfârșitul secolului al XVII-lea. Inițial, a fost destinat să protejeze împotriva atacurilor piraților, dar a servit și drept închisoare la sfârșitul anilor 1700, înainte de a fi transformat din nou într-o fortăreață.

Astăzi, poți explora diferitele niveluri ale fortului, poți afla despre pirați și despre istoria fortului, în micul muzeu și te poți bucura de vederi impresionante asupra golfului.

Alte atracții culturale ale Santiago de Cuba includ, Muzeul Diego Velazquez și Cimitirul Santa Ifigenia, care găzduiește rămășițele unora dintre cele mai faimoase personalități militare din Cuba.

13.Peninsula Zapata (Ciénaga de Zapata)

Tropical landscape with pond, small island, palm trees and beautiful sky reflected in water

Un paradis pentru păsări și iubitorii de natură, Peninsula de Zapata este o zonă îndepărtată, puțin populată, cu peisaje diverse și una dintre cele mai mari zone umede din Caraibe.

Ciénaga de Zapata, sau Mlaștina Zapata, este o rezervație a biosferei UNESCO, care găzduiește aproximativ 150 de specii diferite de păsări, inclusiv găini de apă, papagali și stârci. De asemenea, se găsesc aici și crocodili. 

La gura Golfului Porcilor (Bahia de Cochinos) se află Playa Giron, faimosul loc al invaziei Golfului Porcilor, din 1961. Poți explora această istorie fascinantă la micul, Museo Giron.

În vârful Golfului Porcilor, Playa Larga găzduiește o plajă lungă susținută de vegetație luxuriantă. Scafandrii pasionați pot explora fauna subacvatică în numeroase locuri de scufundări de-a lungul recifului.

Boca de Guama este centrul turistic al peninsulei, iar principala sa atracție este Criadero de Cocodrilos, o fermă de crocodili.

14.Cascadele El Nicho

Dacă dorești o aventură în natura răpitoare din centrul Cubei, mergi la cascadele El Nicho. 

La aproximativ 90 de minute de mers cu mașina de Trinidad sau Cienfuego, în Parque El Nicho, aceste cascade cu mai multe niveluri se varsă în mai multe piscine din junglă, de culoare verde jad – locul perfect pentru a face o baie răcoroasă într-o zi fierbinte.

Mergi dincolo de cascade și vei ajunge la un cadru pitoresc cu vederi uluitoare asupra văilor luxuriante.

15.Parcul istoric militar, Havana

Parque Historico Militar cuprinde două dintre renumitele fortărețe din Havana: Castillo de los Tres Reyes del Morro, cunoscut și sub numele de El Morro, și Fortaleza de San Carlos de la Cabana.

Fiind la intrarea în Golful Havana, El Morro a fost construit la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea pentru a-și alunga pirații și arată aproape la fel ca atunci. 

Farul a fost înlocuit cu unul din piatră la mijlocul secolului al XIX-lea, dar lampa sa originală încă strălucește în larg. Poți urca în vârful fortului pentru a admira priveliști impresionante ale oceanului și orașului.

La o scurtă plimbare de El Morro, Fortaleza de San Carlos de la Cabana, construită în anii 1770, a fost cel mai mare fort construit vreodată de spanioli, precum și cel mai scump. Fortul a devenit închisoare militară în timpul regimului Batista și a fost folosit ulterior ca sediu pentru Che Guevara după Revoluție.

Poți explora aici muzeele, care spun istoria acestui fort fascinant, dar cel mai popular moment pentru a vizita este noaptea, când actorii îmbrăcați în costume din secolul al XIX-lea susțin Ceremonia del Cañonazo, o ceremonie de tun, la ora 21:00.

16.Piața Revoluției (Memorialul Jose Marti), Havana

Plaza de la Revolucion cuba

Datorită locului său important în istoria Havanei, Plaza de la Revolucion merită măcar o scurtă oprire, chiar dacă doar pentru a absorbi evenimentele care s-au petrecut aici. 

Castro a ținut discursuri în această piață vastă, atrăgând uneori peste un milion de oameni. Iar în 1998, în timpul unei vizite în Cuba, Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat aici liturghia.

În centrul Plaza de la Revolucion se află un turn gri de 109 de metri, un memorial al eroului național cubanez, Jose Marti, în timp ce o statuie mare, de marmură albă, se află la baza acestuia. Sub statuie se află intrarea în interiorul Memorialului Jose Marti, care conține un muzeu despre acesta. 

Vizavi de memorial, celebrul portret uriaș al lui Che Guevara împodobește clădirea Ministerului de Interne.

Cuba este una dintre cele mai vibrante, colorate, electrizante și mai interesante destinații de călătorie de pe Pământ. Cuba emană o atmosferă romantică, diferită și te atrage cu cultura sa hipnotizantă. 

Cuba Oltimer Havana Old Car Classic Old

De la mașinile vechi și dansul de rumba sau salsa pe străzile Havanei, până la câmpurile de tutun din Viñales, are mai mult decât suficient pentru a satisface nevoile oricărui turist.

Există o mulțime de opțiuni bune de cazare în Cuba, există un sistem de transport public decent și mâncarea te va purta efectiv în altă lume.

Vei putea profita de “oferte sejur cuba”, create pentru tine și pentru familia ta. Planifică un sejur pe plaja Varadero  sau în Cayo Santa Maria, din timp și profită de opțiunea de plată în rate a vacanței tale. Atunci când va veni momentul, doar te vei bucura de ceea ce va urma. 

Vor exista opțiuni diverse în funcție de perioada când vei dori să planifici vacanța ta exotică în Cuba. De ce să nu îți petreci luna de miere în Varadero Cuba?

În oricare din aceste locații superbe vei dori să mergi, vei putea selecta diferite opțiuni pentru a-ți personaliza traseul. Acestea includ: bilete de avion (charter cuba), data plecării, oferte speciale sau oferte de vacanță, oraș de plecare, modalități de plată, dacă vrei să ai hotelul situat pe plajă sau nu, dacă vrei sa adaugi o excursie opțională, circuite cuba și multe altele. 

Bucură-te împreună cu sufletul pereche sau cu întreaga familie de o vacanță în Republica Cuba și explorează Santa Maria (Cayo Santa María / Santa Maria Key) cu aparatul foto pregătit mereu, pentru că vei dori să faci enorm de multe poze. Există o adevărată abundență de plaje tropicale, oferte speciale pentru turiști și obiective turistice unice în lume!