Vacanță de vis în Maroc 2022 | VacanteInRate

Maroc 

Regatul Marocului المملكة المغربية (Arabic) ⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵍⵎⵖⵔⵉⴱ (Tamazight marocan standard)

„Hai să stăm îndoiți, dar să vorbim drept.” (Proverb marocan)

Căutând informații despre oamenii și cultura Marocului, am dat peste acest proverb local, care mi-a atras atenția. Definit printr-un concept simplu și intens, proverbul exprimă foarte mult din cultura și esența acestora, în atât de puține cuvinte. 

maroc

În continuare, haide să aflăm câteva lucruri despre istoria Marocului, continuând cu câteva informații despre cultura acestora, pentru a fi cât mai pregătit atunci când vei ajunge pe străzile pastelate și sub soarele arzător al acestui paradis cultural și turistic. Pe teritoriul Marocului există nenumărate bijuterii turistice care așteaptă să fie explorate. 

Maroc este țară muntoasă din vestul Africii de Nord, care se află chiar peste strâmtoarea Gibraltar față de Spania. O locație foarte exotică aș spune, într-un loc al lumii plin de istorie și locații care te hipnotizează. O țară africană care deține fascinant de multe elemente distinctive. 

Situat la mai puțin de 10 mile de Spania peste Gibraltar, Marocul se învecinează atât cu Marea Mediterană, cât și cu Oceanul Atlantic, împreună cu Algeria la est. Principalele culturi berbere și arabe din Maroc sunt completate de elemente de tradiții franceze, romane, evreiești, spaniole și altele – un amestec eclectic! 

O cultură cu adevărat cosmopolită, călătoria în granițele Marocului este ca o călătorie în jurul întregului bazin mediteranean și mult dincolo. Pământul și oamenii Marocului au multe povești de spus, de la vârfurile Munților Atlas, până la Valea Kasbah-urilor, până la Coasta Grand Casablanca.

Indiferent dacă te plimbi pe străzile înguste ale orașului, cumperi mirodenii dintr-un souk aglomerat (souk: o piață arabă, un bazar) sau urmezi un ghid turistic până la un sat berber îndepărtat, nu poți scăpa de puterea istoriei marocane și de influențele unice ale Marocului – berberă, arabă, africană, iar mai târziu spaniolă și franceză.

spices of morocco

Se crede că indigenii berberi au trăit în Maroc, în special în munții Atlas, de mii de ani. Ei au supraviețuit prin perioada romană antică și, mai târziu, unui ciclu de ascensiune și scădere a dinastiilor islamice. 

În 1884, Spania a stabilit un protectorat în zonele de coastă ale Marocului, iar apoi francezii au venit în 1912 și au făcut din Maroc protectoratul lor (în timp ce Spaniei i s-a permis să opereze în zonele de influență din nordul și sudul Marocului).

În 1912, Marocul a fost forțat să devină protectorat francez. În mod firesc, marocanii au fost suparati de pierderea independenței și întreaga țară nu a fost supusă până în 1934. Cu toate acestea, în 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aliații au debarcat în Maroc, iar Roosevelt a simpatizat cu marocanii. 

În 1944 a fost publicat un Manifest al Independenței, iar în 1947 sultanul a declarat că este în favoarea independenței.

În 1953, francezii l-au detronat pe sultan, dar acesta s-a întors în 1956. Marocul a devenit independent în 1956.

În 1996 Marocului i s-a dat o nouă constituție, iar în 1999 Mohammed VI a devenit rege. Astăzi, Marocul este o țară în curs de dezvoltare. Principalele industrii sunt turismul și textilele.

În iulie 2011, alegătorii din Maroc au aprobat o nouă constituție pentru țară.

Cultura în Maroc

morocco culture pottery

Cu o gamă atât de caleidoscopică de culturi care contribuie la dezvoltarea istorică a societății țării, o mare varietate de popoare continuă să trăiască în Maroc și astăzi. Diferitele imagini și sunete ale Marocului se adaugă experienței întâlnirii cu localnicii, care sunt renumiți pentru comportamentul lor prietenos și primitor.

A arăta respect față de obiceiurile locale înseamnă a demonstra o curtoazie de bază față de o țară primitoare.

Pentru a evita orice situații jenante și neînțelegeri, ar trebui să acționăm după câteva reguli de bază.

În Maroc, accesul la moschei și locuri sfinte este interzis non-musulmanilor. Unele excepții sunt Moscheea Hassan II din Casablanca, Mausoleul Mohamed V din Rabat, Mausoleul Moulay Ismail din Meknes, Mausoleul Moulay Ali Cherif din Rissani.

Zonele urbane ale Marocului sunt locuri de multiculturalism și gândire relativ progresivă și deschisă. Cartierele Medinei alcătuiesc multe dintre aceste orașe, cu labirinturi înguste de străzi și alei care leagă piețele souk și cetățile Kasbah.

În Maroc, oamenii lucrează într-o serie de industrii, în special turism, agricultură și un sector de energie regenerabilă în creștere, iar fotbalul este cel mai popular sport. În timp ce o mare parte din țară are încă o moștenire antică oriunde te uiți (gândiți-vă la tăbăcăriile de piele din Fez și la schema de culori albastră orbitoare din Chefchaouen), Marocul se modernizează și el într-un ritm rapid.

Ca orice cultură complexă, cea a Marocului și a locuitorilor săi solicită respect din partea călătorilor.

Indiferent de destinație, este important să fii un călător atent, care respectă bunele practici în domeniul turismului responsabil și durabil. Iată câteva sfaturi pentru Maroc:

  • Respectă intimitatea marocanilor atunci când faci poze – dacă faci o poză care va include o anumită persoană,  întotdeauna întreabă persoana mai întâi!
  • Salutările în Maroc sunt destul de formale și includ adesea o strângere de mână. Dacă te întâlnești pentru prima dată cu cineva, câteva întrebări despre familie sunt normale si politicoase. Dacă un bărbat străin întâlnește o femeie marocană pentru prima dată, ea va iniția fie strângerea de mână, fie o plecăciune care ar trebui să fie reciprocă fără o strângere de mână.
  • Manifestările publice de afecțiune sunt un tabu în rândul oamenilor din Maroc.
  • Mâna dreaptă este mâna interacțiunii publice, a gesturilor și a mâncatului. Mâna stângă este considerată tabu, rezervată pentru baie și alte îndatoriri, deși mâncatul cu ea în locații mai puțin formale poate fi acceptabilă dacă cineva este stângaci.

Locuri de vizitat & activități în Maroc

Marocul este una dintre acele țări care doar intrigă și emoționează, este genul de țară complet diversă, cu o abundență de locuri superbe de vizitat și lucruri de experimentat.

Cele mai importante atracții turistice ale Marocului variază de la ruinele romane grandioase până la arhitectura kasbah din cărămidă realizată din noroi în tonuri portocalii, ceea ce o face una dintre cele mai interesante destinații istorice din Africa de Nord.

Marocul este, de asemenea, o călătorie într-o lume atemporală, liniștită, cu sate drăguțe de coastă, orașe colorate care se agață de dealuri și avanposturi montane îndepărtate apărate de ziduri de fortăreață.

Și mult mai mult decât atât … 

1.Rabat

Tower Hassan - Rabat, Morocco

Să începem cu capitala Marocului. La fel ca majoritatea capitalelor, Rabat este o destinație turistică populară. Are două cartiere principale distincte: Orașul Nou și Orașul Vechi. Orașul Nou este locul perfect pentru a face cumpărături și pentru a vă bucura de vremea caldă la barurile și cafenelele în aer liber ale orașului.

Pentru o atmosferă mai aglomerată și mai istorică, Orașul Vechi este plin de souk-uri (piețe) tipice marocane și este un loc grozav pentru a explora, a găsi niște chilipiruri uimitoare și a observa niște oameni de modă veche și tradițiile acestora.

De asemenea, trebuie să vizitezi Chellah și să explorezi unele dintre ruinele antice romane. Sunt uimitoare!

2.Marrakech

Marrakech. Morocco

Acest oraș este cel mai popular din Maroc și probabil, poarta ta de acces pentru a îți dori să vezi și mai mult Maroc. Vizitarea Marrakech-ului este ca un atac asupra simțurilor; este vibrant, colorat, istoric și total uimitor de vizitat.

Zona istorică a orașului vechi (Old Town) poate fi descrisă doar ca un atac asupra simțurilor, în cel mai plăcut mod posibil. În plus, mirosurile de condimente, de mâncare și uneori de tăbăcării sunt inevitabile.

Pentru o experiență autentică, îmbrățișați haosul și rămâneți între zidurile orașului, într-un Riad tradițional, apoi mergeți și la cumpărături în souk-urile asemănătoare labirintelor. Apoi, explorează Palatul Bahia. Este unul dintre cele mai impresionante locuri de vizitat din Maroc.

3.Parcul Național Toubkal și Jebel Toubkal

La o înălțime de 4.167 m, drumeția către vârful Jebel Toubkal este puțin provocatoare. Dar în cultura lor, se spune că nimic bun nu vine ușor.

Atunci când admiri priveliștea din cel mai înalt punct al munților Atlas, vei avea un sentiment unic, greu de descris dar fascinant de plăcut și eliberator. 

Dacă nu crezi că poți ajunge în vârf, parcul în sine este uimitor de frumos de explorat. La doar 70 km de Marrakech, este un loc genial pentru a te recupera după cumpărături și agitația orașului. Este într-adevăr unul dintre cele mai bune locuri din Maroc de vizitat, chiar și pentru o excursie de o zi din Marrakech.

4.Sidi Ifni

Sunset in Legzira beach with red arch, Atlantic ocean, Sidi Ifni

Cel mai fascinant lucru despre acest oraș al pescarilor din sud-vestul Marocului este moștenirea sa spaniolă. Este interesant că Sidi Ifni a fost inițial un teritoriu spaniol, iar detalii ale acestui lucru sunt vizibile și astăzi.

Deși este relativ mic și nu este atât de plin de atracții turistice precum orașele mari, Sidi Ifni este cald pe tot parcursul anului, atmosfera este prietenoasă și vibrantă, iar plajele sunt absolut superbe.

Este unul dintre cele mai bune locuri din Maroc pentru o evadare relaxantă, mai ales la emblematica Plaja Legzira.

5.Asilah

Poți spune adesea dacă un loc merită vizitat, uitandu-te în jur și văzând dacă localnicii se ocupă de el sau nu. Deoarece Asilah este foarte popular printre organizatorii de vacanțe marocani, este cu siguranţă un pariu sigur ca un loc minunat de vizitat.

Acest oraș are note de istorie portugheză care datează din secolul al XV-lea.

De la clădirile uimitoare pictate în alb până la frumoasa sa coastă și picturile murale colorate care împodobesc zidurile orașului, Asilah este una dintre bijuteriile de neratat ale Marocului, dar deseori trecute cu vederea.

6.Chefchaouen

The Blue City Chefchaouen in Morocco, Africa

Acest orășel din munții Rif este renumit pentru casele sale diferite pictate în albastru, care îi conferă un aspect și o senzație absolut suprarealist.

Vei avea vedere la munți de la capătul aproape a fiecărei străzi, dar dacă acest lucru nu este suficient, vei putea face drumeții sau să înoți în apropiere.

7.Meknes

Acest oraș imperial cu ziduri a fost capitala Marocului în secolul al XVII-lea, când țara era condusă de sultanul Moulay. Mausoleul Sultanului este încă una dintre marile atracții ale orașului. 

Vibe-ul din Meknes este destul de relaxat în comparație cu Rabat și Marrakech, așa că este o opțiune bună dacă sunteți în căutarea unui city break marocan mai relaxat.

De asemenea, turiștii care vin aici, vin și pentru a vizita ruinele din Volubilis, un oraș berber/roman fascinant și parțial excavat, considerat capitala Mauretaniei Antice.

8.Fes

fes tannery

Deși un număr relativ consistent din orașele Marocului au deținut titlul de capitală de-a lungul anilor, Fes a dominat și a fost capitală timp de 400 de ani. 

Este un oraș medieval plin de clădiri istorice și este fascinant de explorat pe jos. Odată ajuns aici, asigură-te că explorezi și orașul cu ziduri din secolul al IX-lea, Fes El Bali și Mormintele Merenid. Sunt absolut uluitoare!

9.Essaouira

Essaouira

Dacă a fost suficient de bun pentru Jimi Hendrix și Bob Marley, este suficient de bun pentru noi. Essaouira este un mic oraș de pe litoral, care a fost popular printre nume mari. În oraș încă poți vedea picturi colorate și omagii aduse acestor legende muzicale.

Essaouira este un oraș mic, dar cu o carisma aparte. Este un oraș de coastă, cu un port pitoresc, perfect pentru a scăpa de stresul vieții de zi cu zi.

10.Merzouga

Pentru a încerca ceva diferit, mergi la marginea dunelor de nisip din Sahara, într-o zonă cunoscută sub numele de Erg Chebbi.

Aici, vei găsi Merzouga, un orășel care oferă o experiență autentică a vieții beduinilor.

Cea mai bună modalitate de a explora împrejurimile naturale dramatice din Merzouga este pe cămilă sau cu jeep-ul. Este o experiență cu adevărat de neuitat și unul dintre cele mai bune locuri  de vizitat din Maroc dacă îți dorești o aventură în deșert.

11.Casablanca

casablanca

În timp ce Casablanca ar putea să nu fie la fel de atmosferică ca celelalte orașe, este, fără îndoială, unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat în Maroc și reprezentarea ideală a modernității. 

Clădirile uimitoare ale orașului, care îmbină designul francez-colonial cu stilul tradițional marocan, sunt cel mai bun lucru de admirat aici. Datorită mâncării și arhitecturii sale minunate, este cu siguranță printre cele mai bune locuri de călătorie în Maroc.

În afară de elementele turistice pe care le gasesti în Maroc, țara aceasta te transcende și la o cultură și un stil de viață, care rareori pot fi experimentate astăzi. 

Dacă intenționezi să vizitezi Marocul în curând, asigură-te că faci o vizită acestor locuri celebre și atât de fermecătoare.

Vei putea profita de “oferte sejur maroc”, create pentru tine și pentru familia ta. Planifică un sejur pe Ait Ben Haddou sau în Deşertul Sahara, din timp și profită de opțiunea de plată în rate a vacanței tale. Atunci când va veni momentul, doar te vei bucura de ceea ce va urma. 

Vor exista opțiuni diverse în funcție de perioada când vei dori să planifici vacanța ta exotică în Maroc. 

În oricare din aceste locații superbe vei dori să mergi, vei putea selecta diferite opțiuni pentru a-ți personaliza traseul, totul în cele mai optime condiții de călătorie. Acestea includ: bilete de avion (charter maroc), data plecării, oferte speciale sau oferte de vacanță, oraș de plecare, modalități de plată, dacă vrei să ai hotelul situat pe plajă sau nu, dacă vrei sa adaugi o excursie opțională și multe altele. 

Safari și sejur într-un singur pachet, cazare la hotel și o multitudine de obiective turistice extraordinare care așteaptă să fie vizitate, totul la îndemâna ta.

Bucură-te împreună cu sufletul pereche sau cu întreaga familie de o vacanță în Sahara Occidentală – Maroc și explorează principalele orașe și deşertul sahara cu aparatul foto pregătit mereu, pentru că vei dori să faci enorm de multe poze. Există o adevărată abundență de parcuri de distracție, oferte speciale pentru turiști și obiective turistice unice în lume!