Bali
Insula Zeilor

Fact!
Balinezii au doar Patru Nume!
Un aspect fascinant al culturii balineze este că există doar 4 nume: Wayan, Made, Nyoman și Ketut, iar oamenii își cunosc numele copiilor chiar înainte de a se naște.
Numele sunt în ordinea nașterii copilului, așa că primul copil se numește Wayan, al doilea copil este Made, al treilea copil este Nyoman și al patrulea este Ketut. Dacă există un al cincilea copil, se numesc din nou Wayan și ciclul continuă.
Pe parcursul articolului, voi mai completa cu unele lucruri foarte interesante despre Bali.
Bali, cunoscută și ca Insula Zeilor. Această mică insulă idilică din arhipelagul Indoneziei este renumită printre călătorii occidentali.
Cei care o vizitează și ajung să-i cunoască cu adevărat cultura, istoria și oamenii, rămân hipnotizați și vor doar să afle mai mult și să petreacă cât mai mult timp, vizitând această locație unică.
Este cea mai faimoasă insulă din Indonezia. Peisajul montan spectaculos, plajele tropicale și oamenii prietenoși din Bali, îl fac una dintre cele mai populare destinații turistice din lume.
Cu mii de turiști care își petrec vacanțele aici în fiecare an, există multe lucruri pe care probabil le-ai auzit despre această insulă. Celebrele locuri de surf, locurile populare de scufundări și templele sacre nu sunt secrete, și totuși sunt multe de descoperit.
Istoria insulelor Bali este la fel de colorată ca și cultura și peisajul său – poate fi descrisă ca o tapiserie vie de absorbție, adoptare și adaptare.

La sfârșitul ultimei ere glaciare, creșterea nivelului mării a format șirul de insule care este astăzi, Indonezia modernă. De multe ori, insulele Java și Bali au fost conectate, așa că are sens ca oamenii să fi locuit în Bali la fel de mult timp ca Java.
Cu toate acestea, în timp ce cele mai vechi rămășițe umane găsite în Java datează de aproximativ 1,7 milioane de ani, cele mai vechi dovezi ale ocupației umane din Bali provin de la unelte de piatră găsite în satul Trunyan, care datează de aproximativ 202.000 de ani.
În jurul anului 2000 î.Hr. Bali a început să atragă un număr mare de coloniști din Java, precum și din țări îndepărtate precum Assam, Yunnan și Tibet. Aceste migrații neolitice au fost urmate de deschiderea rutelor comerciale cu China și India, cele două mari civilizații ale acelei epoci.
De-a lungul secolelor, regii din Java au cucerit Bali în numeroase ocazii, mai ales în 1343 d.Hr. când Gajah Mada a adus Bali sub controlul Majapahit și a mutat curtea regală la Gelgel. Când dinastia Majapahit a căzut sub Islam în secolul al XV-lea, Bali a devenit din nou independentă, dar și un refugiu pentru aristocrația javaneză care a fugit aici și a adus cu ei artiști, muzicieni, dansatori, meșteri și preoți hinduși.
Astăzi, peste 95% dintre balinezi încă practică această formă unică de hinduism și încă poți vedea influența Majapahit în artele și cultura insulei.
În secolul al XVI-lea, comercianții europeni au început să sosească pe Bali, prima fiind o expediție portugheză. De-a lungul anilor, diferiți regi balinezi le-au permis europenilor să înființeze posturi comerciale pe insulă și au format adesea alianțe cu diferite puteri pentru a-i ajuta împotriva invaziilor din insulele învecinate.
După o astfel de invazie, de către Lombok în secolul al XVII-lea, Bali a fost împărțită în nouă regate diferite.
În 1846, olandezii au început o serie de atacuri militare asupra insulelor Bali și a vecinului său, Lombok, care aveau să dureze zeci de ani. Deși olandezii au avut avantajul, balinezii au refuzat cu mândrie să se predea și, în schimb, au mers direct în luptă știind că moartea era iminentă, ori alții s-au sinucis într-un ritual numit „puputan”. La final, peste 4.000 de balinezi au murit, inclusiv familii regale întregi, totul dintr-o singură mișcare.
Olandezii au condus Bali următorul secol, introducând în cele din urmă turismul și promovând insula ca destinație mistică și exotică, lucru care rezonează și astăzi. În 1942 japonezii au invadat insula și au ocupat-o până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945.
La doar câteva zile după capitularea japoneză, Sukarno a declarat independența Indoneziei.
Cultura în Bali
Chiar dacă unele zone din Bali sunt foarte dezvoltate turistic și turismul de masă din Bali a prosperat deja de multe decenii, balinezii și-au păstrat cultura lor unică, vie și vibrantă. Acest lucru poate fi simțit literalmente oriunde mergi.
Cultura balineză și hinduismul afectează aproape fiecare aspect al vieții de pe insulă. Este un amestec unic între sacritatea Hindu-Dharma și obiceiuri locale sofisticate. Capodoperele de artă pot fi găsite cu ușurință în fiecare colț al Baliului. Cultura din Bali este încă simțită peste tot, de la muzee la holurile hotelurilor, la templele sacre.

Balinezii își cinstesc strămoșii, împreună cu lumea spiritelor și efectuează ritualuri religioase bazate pe calendarul antic balinez. Oamenii care poartă hainele lor de ceremonie sunt o imagine comună pe străzile locale.
Ce să faci și ce să nu faci …
- Trebuie să-ți scoți mereu încălțămintea în anumite locuri – Aici nu sunt incluse numai temple, moschei și locuri sacre, dar și unele afaceri de familie impun ca pantofii să fie lăsați în afara magazinului lor înainte de a intra. Majoritatea magazinelor nu necesită acest lucru, dar ca regulă generală – dacă vezi pantofi în afara unui magazin, este mai bine să urmezi exemplul.
- E indicat să fii acoperit în temple și locuri sfinte – Acest lucru se aplică atât bărbaților, cât și femeilor. Să-ți îndepărtezi întotdeauna încălțămintea înainte de a intra în orice templu și trebuie să te asiguri că picioarele și umerii sunt acoperiți. Poți pune un sarong înainte de a intra, iar multe temple le oferă la intrare.
- Renunță la tocmeala pe piețe dacă nu ai intenția de a cumpăra – Vei fi obosit de la vremea caldă și mai important de atât, este nepoliticos. Comercianții de la piață ar putea realiza o vânzare și ar fi putut găsi clienți plătitori atât de necesari în acest timp prețios.
- Include nordul Baliului în itinerarul tău – Este adevărat că majoritatea turiștilor din Bali sunt concentrați în regiunea de sud a insulei Bali – Kuta, Seminyak. Există o creștere constantă a turismului în Ubud, Canggu și Uluwatu.
Dar știați că regiunea nordică mult mai mare a Baliului este plină de pietre prețioase incredibile și de o frumusețe naturală uimitoare și neatinsă? Aici vei descoperi cascade uriașe și magnifice, temple antice în vârful munților, izvoare termale naturale izolate, un templu pitoresc pe un lac și văi vaste de orezării cât de departe poți vedea cu ochii. Și, cel mai bine, aproape că nu este nimeni în aceste locuri! E o alternativă frumoasă față de locurile aglomerate din Kuta.
- Încearcă cazările de la casele localnicilor – Mulți localnici se bazează pe găzduirea oaspeților la casele lor pentru supraviețuirea lor și crede-mă – nu numai că este o experiență mai autentică, gazdele sunt extrem de prietenoase, casele lor sunt foarte drăguțe și micul dejun absolut superb! Așa că încearcă-le, nu vei regreta!
——————————————————————————————————————————-
- NU îți petrece tot sejurul în Kuta/Seminyak – Nu numai că aceste orașe sunt o mică parte a insulei, dar există și locuri mult mai bune și lucruri de văzut și de făcut.
- NU folosiți mâna stângă pentru a da sau a accepta lucruri – În obiceiurile și tradițiile balineze, mâna stângă este considerată o parte necurată a corpului. Acesta este motivul pentru care mâna dreaptă este folosită pentru acțiuni și gesturi importante, inclusiv pentru a da și a primi lucruri, a arăta, a mânca etc. Ține cont de acest lucru când te aflați în Bali.
- NU consuma doar mâncare occidentală – Ești în Bali, profită de asta. Mâncarea este proaspătă și delicioasă aici, așa că profită la maxim de bucătăria unică de aici.
- NU sări peste warung-urile locale pentru restaurantele turistice mai scumpe – În timp ce acele restaurante vegane și ecologice și care merită vizitate, sunt deținute și de expații bogați din Australia sau SUA, warung-urile locale sunt conduse de localnici care nu au foarte multe, iar banii tăi le-ar aduce mai multe beneficii lor ei și familiilor acestora.

- NU te tocmi prea mult – Mulți turiști adoră să facă o tocmeală intensă la piețe, dar dacă te tocmești pentru o pictură balineză frumoasă sau o sculptură realizată manual, amintește-ți că acești artizani au pus mult timp și efort în crearea acestor lucrări incredibile și este singura lor sursă de venit.
Menționam atunci când am început portretul insulei Bali, că voi reveni cu niște lucruri interesante sau Fun Facts despre această locație mirifică. Haide să descoperim ce particularități ascunde Bali:
1.Cea mai scumpă cafea din lume provine din Bali. Se numește Kopi Luwak și nu constituie boabele de cafea tipice … Localnicii colectează boabele după procesul de digestie al unei pisici Civat. Aceasta este o creatură timidă asemănătoare pisicii care trăiește în Asia. Pisica Civat mănâncă doar cele mai coapte și mai fine boabe de cafea, dar nu le digeră efectiv.
2.Când te gândești la plajele din Bali, probabil te-ai gândi la plajele albe și la marea albastră limpede. Deși există niște plaje uimitoare de genul acesta în jurul insulei, există în schimb și unele cu nisip negru!
De exemplu plaja Lovina este acoperită cu nisip negru care provine din lava răcită a vulcanului Mt Agung. Chiar dacă nu este ceea ce te-ai aștepta când visezi la o plajă tropicală, merită totuși o vizită!
3.Datorită faptului că Bali este o destinație turistică populară pentru călătorii din întreaga lume, aproximativ 80% din economia sa este legată de turism. De la activități de agrement la hoteluri și restaurante, turismul este cea mai mare industrie din punct de vedere al veniturilor.

4.Anul Nou Balinez începe în tăcere! Prima zi a noului calendar se numește Nyepi și nimeni nu are voie pe străzi. Zgomotul și lumina trebuie menținute la minimum, iar aceste reguli se aplică tuturor celor care se află pe insulă.
5.Bebelușii balinezi sunt purtați peste tot în primele luni de viață, asta pentru că nu au voie să atingă pământul. Sunt considerați îngeri mici, iar legătura lor cu spiritele este menținută prin a nu atinge pământul. Când a sosit momentul în care li se permite să atingă pământul, are loc o mare ceremonie.
6.O altă mare ceremonie are loc când un balinez ajunge la pubertate. The Tooth Filing Ceremony (Mepandes) – două bucăți de canini și patru incisivi de pe rândul superior de dinți sunt pilite sau nivelate. Această ceremonie simbolizează trei lucruri: majoratul, trecerea de la animal la om și controlul celor 6 demoni umani (dorință, lăcomie, furie, confuzie, gelozie și a fi sub influența unui puternic spirit).
Locuri de vizitat & activități în Bali
Cele mai bune locuri de vizitat în Bali includ comori culturale de neratat și unele dintre cele mai emblematice repere și peisaje pe care le puteți găsi în jurul acestei insule magice. Există nenumărate temple, situri istorice și locuri de frumusețe naturală, răspândite în toate zonele din Bali.
1.Templul Tanah Lot
Templul emblematic de pe mare

Tanah Lot este printre cele mai emblematice temple ale insulei, poziționat în vârful unei stânci și înconjurat de valurile mării deschise care se lovesc constant de baza sa. Templul este pitoresc în timpul zilei, înconjurat de oceanul și cerul albastru, dar scena este cea mai sublimă în timpul apusului, silueta sa creând una dintre imaginile cărților poștale din Bali.
Tanah Lot aduce un omagiu spiritelor gardiene ale mării și se numără, de asemenea, printre templele maritime cheie din Bali. Situl de pe uscat este presărat cu altare mai mici și facilități de agrement pentru vizitatori, cum ar fi magazine, un parc cultural unde sunt prezentate în mod regulat spectacole de dans, restaurante unde te poți bucura de o cină la apus, cu o priveliște memorabilă.
2.Templul Uluwatu
Un templu sus pe o stâncă

Uluwatu este unul dintre cele mai importante temple de lângă mare din Bali, poziționat pe marginea unei stânci înalte din peninsula Bukit, din sud-vestul insulei. Ziua, puteți admira peisajul marin pitoresc de peste zidurile templului împreună cu marginile stâncilor și ocazional, puteți observa macaci gri cu coadă lungă care locuiesc în pădurile din jur.
3.Templul Besakih
„Templul mamă”

Templul Besakih din Bali, se află pe versantul de sud-vest al Muntelui Agung – cel mai înalt vârf din Bali. Besakih este cel mai mare dintre toate complexele de temple din Bali, cuprinzând 18 sanctuare separate, fiecare aparținând unor grupuri diferite de caste. Ele înconjoară un complex central cu 3 temple principale care sunt dedicate trinității hinduse, și anume Shiva, Brahma și Vishnu.
Besakih a fost nominalizat ca sit al Patrimoniului Mondial în 1995, dar încă rămâne neavizat. Există cel puțin 70 de ceremonii sau sărbători religioase în fiecare an aici, deoarece fiecare altar are propria aniversare. Cele mai bune perioade de vizitare sunt dimineața devreme și seara, când complexul templului este mult mai liniștit.
4.Terasele de orez Tegallalang
Valea înverzită a Ubudului

Terasele de orez din Tegallalang oferă una dintre cele mai bune privelisti pe care le puteți admira în timp ce sunteți în Ubud. Satul Tegallalang se află la nord de centrul principal al Ubud. De-a lungul drumului principal din Jalan Raya Tegallalang, există tarabe pe marginea drumului și magazine de artă care oferă articole și curiozități de tot felul, împreună cu mici restaurante care oferă prânzul sau cina, “condimentate” cu o priveliște minunată asupra văii adânci și luxuriante.
5.Pădurea Maimuțelor din Ubud
Pădure luxuriantă și sanctuar pentru animale
Pădurea Maimuțelor Ubud este un sanctuar natural de pădure care găzduiește o hoardă de macaci gri cu coadă lungă. Oficial, Pădurea Sacră a Maimuțelor din Padangtegal, este una dintre cele mai populare atracții din Ubud, iar situl este bine conservat datorită unui program de management comunitar. Pădurea este la câțiva pași de centrul orașului Ubud.
Pe lângă faptul că poți vedea maimuțe jucăușe în habitatul lor natural, legănându-se prin copertine, lenevind de-a lungul potecilor sau hrănindu-se cu banane, poți face plimbări răcoroase de-a lungul căilor pavate prin pădurea cu frunze de nucșoară. Templele antice frumoase, cu statui stranii acoperite de mușchi, te vor fascina și vei simți că ești într-un film Indiana Jones.
6.Piața de artă din Ubud

Piața de artă din Ubud este unul dintre reperele din centrul orașului Ubud, chiar vizavi de Palatul Regal. Piața are nenumărate magazine mici care sunt deținute de vânzători locali și vând o gamă largă de articole, cum ar fi eșarfe frumoase de mătase, cămăși, genți țesute manual, coșuri și pălării, statui, zmee și multe alte produse locale și artizanale.
Majoritatea mărfurilor găsite la Piața Ubud sunt fabricate în satele învecinate Pengosekan, Tegallalang, Payangan și Peliatan. Desigur, negocierea este esențială, dar în limita bunului simț. Piața Ubud a apărut pentru scurt timp în filmul Eat Pray Love, care prezintă o scenă cu actrița Julia Roberts plimbându-se prin tarabele specifice.
7.Kintamani
Priveliște pitorească de munte

Kintamani este un sat de munte din centrul Bali, care găzduiește Muntele Batur, avand al doilea cel mai înalt vârf din Bali și lacul caldera Batur. Satul este situat în Regența Karangasem, în estul insulei Bali, fiind un loc popular pentru vizitarea obiectivelor turistice datorită punctelor de observație precum Penelokan, care înseamnă în mod adecvat „escală pitorească”. Penelokan este cel mai bun site pentru vederi panoramice, cu caracteristicile specifice ale muntelui Batur, ale versanților de lavă întunecată și roci topite negre.
8.Bali Safari și parcul marin
Bali Safari & Marine Park este cel mai mare parc tematic cu animale din Bali, care găzduiește peste 60 de specii care rătăcesc în incinte care imită habitatele lor naturale. Safari-urile cu autobuzul îi duc pe vizitatori în tururi „în jurul lumii” cu animale de pe diferite continente și există spectacole de talente cu animale, organizate în mod regulat pe o scenă deschisă. O secțiune diferită este dedicată animalelor acvatice, cu acvarii care dețin exemplare de pești exotici precum piranha.
După ce te-ai bucurat de plimbările cu autobuzul de safari, te poți distra într-un parc acvatic adiacent și într-un parc plin cu o varietate de plimbări tematice. Parcul găzduiește și Teatrul Bali, care prezintă spectacolele moderne Bali Agung la anumite ore.
9.Terasele de orez Jatiluwih
O mare curgătoare de verde
Terasele de orez Jatiluwih oferă unul dintre cele mai faimoase peisaje de orez de pe insulă. Câmpurile vaste alcătuiesc o zonă considerabilă a satului răcoros de munte cu același nume din Tabanan Regency și pot fi o retragere liniștitoare departe de mulțimile din zonele de plajă din sudul insulei.
10.Goa Gajah
Descoperă „peștera elefanților”

Goa Gajah este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Bali. Considerat a fi un fost schit, complexul are o curte plină de relicve din piatră în fața unui templu împreună cu atracția centrală a unei peșteri centrale de meditație. Curtea are, de asemenea, piscine exotice pentru scăldat și fântâni sculptate.
La capătul sudic al complexului se află câmpuri de orez frumoase și pâraie mici care duc la râul Petanu – un alt sit împletit în legende locale și unde poți găși mai multe relicve de piatră interesante scufundate în apă. Poți ajunge la Goa Gajah relativ ușor, aflându-se la vest de satul Bedulu și la aproximativ 6 km est de centrul Ubud.
11.Surfing în Bali

Surfingul în Bali este una dintre activitățile care au contribuit la dezvoltarea turismului pe insulă.
A început de-a lungul țărmurilor sudice ale insulei, unde valurile ondulate împreună cu plajele liniștite și frumoase au evoluat în locurile de surf pe care le cunoaștem azi. Primii surferi de pe
insulă au descoperit locurile incredibile pentru această activitate în anii 1930 și de atunci, fenomenul a luat amploare.
12.Fructe de mare din Bali și mese la apus
Cineaza cu picioarele în nisip
Apusul de soare și mesele cu fructe de mare se potrivesc de minune în Bali, în special pe coastele de vest. În timp ce restaurantele de la Templul Tanah Lot oferă mese memorabile cu priveliște, Golful Jimbaran și grupul său mic de așa-numitele cafenele cu fructe de mare sunt, de asemenea, un loc grozav în Bali pentru apusuri de soare memorabile, împreună cu snapper la grătar, servit cu sos local sambal chilli.
Kedonganan este un sat de coastă chiar la nord de golful Jimbaran și la sud de pista aeroportului din Tuban. Restaurantele de aici tind să fie puțin mai luxoase, cu amplasamente care îți permit să iei masa cu vedere la ocean și cu picioarele în nisip. Cele mai multe locații sunt deschise de după-amiază până seara târziu, uneori asezonate cu spectacole de dans tradițional balinez.
13.Petreceri în Kuta, Legian și Seminyak
Locațiile pentru viața de noapte din Bali

Punctele principale ale vieții de noapte din Bali sunt concentrate în principal în jurul fâșiei Kuta-Legian-Seminyak și care se adresează unei game largi de mulțimi, stiluri și bugete.
Există cluburi pe plajă pentru a te relaxa la apus și până la orele diminetii, cluburi de noapte pentru a te destinde cu DJ live, baruri pe acoperiș, spectacole de teatru sau pur și simplu o croazieră liniștită la apus.
14.Dansuri Barong and Kris in Bali

Dansul Barong și Kris este una dintre cele mai emblematice dansuri-dramă ale insulei, care descrie povestea clasică din secolul al XII-lea despre bine versus rău. Barong este un spirit binevoitor în formă de fiară care își propune să protejeze un regat împotriva mâniei răzbunătoare a văduvei și reginei vrăjitoare, Rangda.
15.Bunut Bolong in Jembrana
Un reper natural deosebit
Bunut Bolong este un reper natural unic sub forma unui arbore banyan uriaș în Jembrana, vestul Bali. Acest arbore bătrân, uriaș, este considerat sacru de către sătenii Manggisari, care spun că arborele este vechi de secole.
Arborele uriaș are la bază o scobitură mare, care s-a format în mod natural și este la fel de lată ca drumul principal care trece prin el.
Bali este una dintre cele mai frumoase destinații din lume, chiar este!
Vei găsi de asemenea o selecție fabuloasă de hoteluri din Bali. Dacă ești interesat de oferte sejur în Bali Indonezia, ești în locul potrivit. Pe platforma noastră vei găsi o listă diversă și calitativă de oferte și vacanțe Bali.
Această insulă din Indonezia găzduiește atât de multe componente frumoase dincolo de tropice și plaje luxuriante cu nisip auriu. Localnicii balinezi sunt la fel de prețioși, ca și activitățile și locurile incredibile oferite în Bali și sunt unul dintre motivele pentru care această insulă se simte atât de plăcută și primitoare.
Vei putea profita de “oferte sejur bali”, create pentru tine și pentru familia ta. Planifică un sejur pe Legian Beach sau în Ubud, din timp și profită de opțiunea de plată în rate a vacanței tale. Atunci când va veni momentul, doar te vei bucura de ceea ce va urma.
Vor exista opțiuni diverse în funcție de perioada când vei dori să planifici vacanța ta exotică în Bali.
În oricare din aceste locații superbe vei dori să mergi, vei putea selecta diferite opțiuni pentru a-ți personaliza traseul. Acestea includ: bilete de avion (charter bali), data plecării, oferte speciale sau oferte de vacanță, oraș de plecare, modalități de plată, dacă vrei să ai hotelul situat pe plajă sau nu, dacă vrei sa adaugi o excursie opțională și multe altele.
Bucură-te împreună cu sufletul pereche sau cu întreaga familie de o vacanță în Insulele Bali, Indonezia și explorează Monkey Forest sau Jalan Nusa Dua, cu aparatul foto pregătit mereu, pentru că vei dori să faci enorm de multe poze. Există o adevărată abundență de parcuri de distracție, oferte speciale pentru turiști și obiective turistice unice în lume!