Vacanță în Zanzibar – Tanzania | Cultură & Obiective Turistice

Zanzibar

Zanzibar – Tanzania – Insula Mirodeniilor

„Insula este plină de zgomote, sunete și curenți de aer dulci, care oferă încântare” – William Shakespeare, The Tempest

Nu cred că există cineva care să nu își dorească o vacanță în Zanzibar. Ideea unei locații atât de exotice și de interesante, gândul unui fun beach cum rar întâlnești, nisip fin și soarele care parcă strălucește într-o notă aparte. 

zanzibar plaja

Nu există o diferență majoră de fus orar, fiind doar cu o oră în plus față de ora noastră. Un sejur în Zanzibar, un safari în Tanzania, seri petrecute la restaurante locale sau la resort and spa, bucurandu-te de tot ce are de oferit această locație, este cea mai bună idee. În continuarea articolului, vom descoperi ce anume îi îndreaptă pe turiști spre Zanzibar. 

Mai puțin cunoscut este faptul că Freddie Mercury s-a născut în arhipelagul Tanzanian Zanzibar, într-o familie ale cărei rădăcini se află în India și Persia.

Zanzibar are două insule principale, Unguja (insula Zanzibar) și Pemba. Există multe altele mai mici în jurul insulelor principale, majoritatea fără locuitori permanenți sau doar hoteluri.

Zanzibar este o parte autonomă a Tanzaniei. Cele două țări – Tanganyika și Zanzibar – au format Republica Tanzania în 1964. Până în 1963 Zanzibar a fost un protectorat britanic.

De-a lungul multor secole trecute, cardamomul, cuișoarele și scorțișoara culese din grădinile legendare de mirodenii ale insulei fermecate Zanzibar au fost prețuite atât de sultani, cât și de prinți, din intreaga lume. 

spices mix

Acum le poți culege singur într-un tur al condimentelor care te duce de pe aleile întortocheate ale orașului, către ușile sculptate și curțile răcoroase din Stone Town, prin depozitele de sclavi din golfurile de corali, pe lângă băile cu cupole albastre ale sultanilor morți de mult timp și pe panglicile argintii și albastre ale plajelor perfecte din Zanzibar.

Ceea ce face cu adevărat Zanzibarul să iasă în evidență față de alte destinații cu plaje mirobolante este istoria bogată a zonei. Aici există așezări datând încă din secolul al XIII-lea pe Pemba și secolul al XIV-lea pe Unguja.

Desigur, poți să te întorci cu aproape 20.000 de ani în urmă pentru a descoperi întreaga profunzime a istoriei Zanzibarului, dar rolul său de port comercial major și sit colonial îl face să fie un amestec atât de fascinant de culturi și stiluri arhitecturale.

Oamenii din Zanzibar sunt un amestec etnic format de-a lungul timpului, din multe medii diferite, inclusiv persani, arabi și africani. În timp ce Zanzibar este musulman în proporție de peste 90% (în principal sunniți, dar include și multe alte minorități), există și diferite secte creștine, hinduse și alte religii mai mici reprezentate pe insulă. Divers –  este un cuvânt care îl caracterizează foarte bine. 

Acest mix cultural este cunoscut pentru plajele sale superbe, fermele de mirodenii și orașul istoric cu influență arabă, Stone Town. Istoria sa conține, de asemenea, o epocă mai întunecată, deoarece Zanzibar a fost cel mai mare centru de comercianți de sclavi din Africa de Est.

Insula Unguja a făcut parte din imperiul portughez din 1503 până în 1698, când a căzut sub stăpânirea Sultanatului Oman, care a folosit insula ca port major pentru comerțul cu mirodenii, precum și cu fildeș și sclavi luați de pe continent.

Influența arabă este poate cea mai evidentă și prolifică în arhitectura și cultura Stone Town-ului, iar situri istorice precum Palace of Wonders și fosta piață de sclavi sunt încă mărturie pentru această perioadă din istoria regiunii.

Din 1890 până când insulele și-au câștigat independența în 1963, regiunea a fost administrată de britanici.

O vizită în Zanzibar și în special în vestitul Stone Town, poate fi comparată cu o călătorie în timp.

aerial view of the stone town in Zanzibar

În timp ce rătăciți prin rețeaua complexă de alei și străzi a orașului, sunteți literalmente înconjurat de istorie. De fapt, Stone Town este un sit al Patrimoniului Mondial tocmai din acest motiv.

Cultura în Zanzibar

Zanzibar găzduiește oameni din întreaga lume și această diversitate culturală îl face o destinație de călătorie atât de unică. Această convergență culturală poate fi văzută în diversitatea mâncărurilor din regiune, în natura poliglotă a limbii swahili care s-a născut aici și în stilurile arhitecturale distincte care există unul lângă altul în Stone Town.

Farmecul distinct al Zanzibarului este rezultatul anilor săi de schimburi interculturale și este cu atât mai fermecător pentru acest amestec de culturi, credințe și limbi.

Locuri de vizitat & activități în Zanzibar

  • Zanzibar Old Fort – Ngome Kongwe

Când vizitezi Stone Town, nu poți rata Old Fort. Istoria sa spune povestea Zanzibarului pe scurt și este îmbibat de variate influențe culturale. 

Old Fort of Zanzibar

Old Fort este una dintre cele mai vechi clădiri din Stone Town, construită inițial de portughezi în secolul al XVII-lea și reconstruită mai târziu de omaniți în secolul al XVIII-lea. Este liber de vizitat, iar festivalurile și evenimentele culturale sunt adesea organizate în curțile interioare ale fortului.

Locația vechiului fort a fost folosită pentru prima dată de portughezi, care au venit pe insule în anii 1500. Din structura originală a rămas foarte puțin, dar ruinele includ dovezi ale unei biserici vechi.

Vechiul Fort a căpătat forma actuală când omanezii au venit să apere Zanzibar de portughezi. Aceasta a fost la sfârșitul anilor 1600. Ulterior, omanezii au reconstruit complet fortificația.

În timpul Sultanatului și a stăpânirii britanice, exista o conexiune scurtă de tren de la Stone Town la satul Bububu. Vechiul Fort a fost folosit ca terminal. Trenul a circulat din 1905 până în 1930.

În anii 1990, Old Fort a devenit oficial un centru cultural și a fost construit un amfiteatru. În prezent, găzduiește festivaluri precum Sauti za Busara și Festivalurile Internaționale de Film de la Zanzibar. 

  • ORAȘUL ZANZIBAR

Stone Town este doar o fracțiune din întregul oraș Zanzibar, capitala Zanzibarului. Deoarece Stone Town este principala parte istorică a orașului, întreaga zonă urbană este plină de palate vechi. Orașul Zanzibar este, de asemenea, plin de clădiri moderne, magazine, restaurante, stațiuni pe plajă și birouri internaționale.

Există multe stațiuni de înaltă calitate, cu prețuri rezonabile, la doar 10 minute de mers cu mașina de Stone Town. De asemenea, este ușor să petreci o zi la piscină în locuri precum Zanzibar Beach Resort sau Mbweni Ruins, chiar dacă stai în altă parte.

Unele dintre cele mai cunoscute cartiere ale orașului Zanzibar sunt: Chukwani, care este  aproape de aeroport, Mbweni cu plaje frumoase, Mlandege cu birouri mari și clădiri moderne, Bububu cu viață locală aglomerată și plaje grozave.

Cu grădini luxuriante, oceanul și accesul ușor la Stone Town, orașul Zanzibar găzduiește multe ruine de palate. Cele mai cunoscute palate sunt Mbweni, Mtoni și Maruhubi. Vechiul palat al Prințesei Salme, numit acum Grădinile Salme, este mai puțin cunoscut, dar superb restaurat.

zanzibar garden

TURURI DIN ORAȘUL ZANZIBAR – Turul Stone Town, Turul condimentelor și al mirodeniilor, Turul condimentelor cu o lecție de gătit, Pădurea Jozani, Insula închisorii, Tur al insulei Chumbe. 

  • KENDWA

Kendwa Zanzibar

Satul Kendwa este opțiunea pentru tineri și pentru cei care vor să se distreze pe parcursul șederii lor în Zanzibar. În fiecare sâmbătă are loc o petrecere la hotelul Kendwa Rocks. Când sâmbăta se întâmplă să fie lună plină, petrecerea se transformă într-o petrecere cu lună plină. Acest lucru este, de asemenea, bine de luat în considerare în cazul în care nu dorești să auzi muzica toată sâmbăta seara în vacanța ta exotică.

Există multe opțiuni de snorkeling și scufundări în Kendwa. Satul în sine este mic, dar există câteva restaurante și magazine în afara hotelurilor. Aceasta este plaja rasta din Zanzibar  (plaja Zanzibar foarte populară).

TURURI DE LA KENDWA – Tur sat Nungwi , Turul condimentelor, Turul condimentelor cu o lecție de gătit. 

  • NUNGWI

Satul Nungwi este cel mai animat loc de plajă din Zanzibar. Este situat în vârful cel mai nordic al insulei Zanzibar. Datorită locației sale minunate – oferă scufundări bune, plajă perfectă cu nisip și posibilitatea de a înota chiar și în timpul în care valurile sunt mai scăzute (refluxul) .

Nungwi este cel mai mare sat din Zanzibar și prin urmare, există multe hoteluri, restaurante și magazine. Există și activități speciale, cum ar fi acvariul natural, unde țestoasele din plasele de pescuit sunt readuse pentru a se vindeca.

În Nungwi puteți găsi orice, de la cele mai ieftine pensiuni la cele mai luxoase stațiuni pe plajă.

TURURI DE LA NUNGWI – Turul satului Nungwi, Turul condimentelor, Turul condimentelor cu o lecție de gătit. 

  • MATEMWE

Matemwe

Satul Matemwe este locul perfect de evadare din agitația altor plaje și de oraș. Acesta este locul în care localnicii preferă să-și petreacă timpul de vacanță. Este, de asemenea, destinația ideală dacă sunteți în căutarea unui hotel de tip boutique liniștit.

Plaja Matemwe te va face să te simți relaxat. Satul este mic, dar există multe hoteluri mici lângă plajă care oferă mâncare minunată. Plaja în sine este magnifică – peste 20 de kilometri de nisip alb perfect. De asemenea este posibil să mergeți pe jos până la satele Kiwengwa și Pwanimchangani.

Un alt lucru care atrage oamenii să vină la Matemwe este proximitatea insulei Mnemba. Mnemba este cunoscută drept una dintre cele mai bune destinații de snorkeling și scufundări din Zanzibar. Din Matemwe sunt doar 30 de minute de mers cu barca.

TURURI DE LA MATEMWE – Turul satului Matemwe, Turul condimentelor, Turul condimentelor cu o lecție de gătit.

  • BWEJUU, PAJE & JAMBIANI

Coasta de est a Zanzibarului se referă de obicei la satele din partea de sud-est a plajei. Începe din satul Uroa, apoi Bwejuu, Paje și Jambiani. Are o atmosferă distinctivă, relaxată, cu unități hoteliere în principal mici, multă viață locală și kite surferi.

plaja zanzibar

Aceste sate și spațiile mai puțin dens populate dintre acestea oferă plaje frumoase de maree, oportunitatea de a vizita satele din Zanzibar și de a te plimba pe plajă în timp ce încerci mici cafenele.

Coasta de est a Zanzibarului oferă o mulțime de opțiuni de cazare. Pensiuni la prețuri rezonabile și hoteluri de tip backpacker sunt poziționate lângă stațiuni de 5 stele.

Tururi în apropierea coastei de est a Zanzibarului – Tur al satului Jambiani, Parcul Național Jozani, Turul Stone Town. 

  • PEMBA ISLAND

pemba island

Dacă vrei o insulă paradisiacă, ar trebui să incluzi Pemba pe harta ta. Dealuri luxuriante, plantații verzi și păduri de pretutindeni, plaje uimitoare cu nisip alb ca zăpada și orașe mici senine. Aceasta este Pemba, paradisul verde din Zanzibar.

Pemba are trei orașe majore: Chake Chake (unde este aeroportul), Mkoani (unde este portul de feriboturi) și Wete, care este aproape de Pădurea Ngezi și de plajele uimitoare din vârful nordic al insulei.

Pemba este încă neatinsă de turismul  la scară largă. Există câteva hoteluri în insula Pemba, unele dintre ele enumerate mai jos – Există hoteluri de lux cu servicii excelente și câteva localități din oraș cu prețuri foarte accesibile.

Să te plimbi prin orașe precum Wete este o plăcere, mai ales după ce te-ai plimbat pe plajele și orașele aglomerate din Zanzibar. Turismul nu este încă o sursă majoră de venit, așa că plimbarea este liniștită și cumpărăturile sunt ușor de făcut, cu mai puține negocieri de făcut. Dar de reținut este că magazinele din oraș se închid devreme, iar după-amiaza târziu este deja timp de familie în casele locale.

Principalul venit financiar pentru Pemba este cultivarea cuișoarelor, pe care uneori le puteți simți chiar în aer.

TURURI INSULA PEMBA – Pădurea Ngezi, Turul satului Mjini Ole, Insula Misali.

Festivaluri în Zanzibar

  • FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM ZANZIBAR – ZIFF

În fiecare an în iulie! Filme din toată lumea, workshop-uri cu adevărați profesioniști și mari artiști seara. Acest festival durează o săptămână întreagă, dar există ceva de făcut în fiecare secundă.

  • FESTIVAL LITERAR & JAZZ JAHAZI

La sfârșitul lunii august / începutul lunii septembrie. Acesta este noul venit al tuturor festivalurilor, care se desfășoară doar de 2 ani. Zilele sunt pline de autori, poezii, lecturi, discuții și ateliere iar serile sunt dedicate bucuriei de jazz!

  • SAUTI ZA BUSARA

În fiecare februarie, acest festival internațional de muzică aduce cei mai buni artiști din Zanzibar și Tanzania, împreuna cu multe vedete interesante din Africa și din întreaga lume!

A intra în lumea Zanzibarului înseamnă a păși prin oglindă în lumea celor o mie și una de nopți și a ochilor negri care zâmbesc din spatele voalurilor adânci.

hotel zanzibar

Există, de asemenea, o selecție largă de hoteluri minunate, plaje larg deschise și toate facilitățile de care ai putea avea nevoie. Fiecare Zanzibar hotel oferă servicii calitative și libertate. 

Kena Beach Hotel este situat pe coasta de nord-est a insulei Zanzibar. Indiferent dacă te reconectezi cu familia sau doar ai nevoie de un loc unde să te relaxezi evadarea ta perfectă începe aici. Viziteaza Zanzibar, Tanzania și te vei întoarce foarte fericit. 

O experiență autentică pe coasta de sud-est a Zanzibarului este la Indigo Beach Zanzibar. Un sejur pe plajă exact cum vezi în filme sau pe travel vlog-uri.

Pe măsură ce pășești pe Indigo Beach Zanzibar, vei simți imediat că vacanța ta a început. Uită totul, eliberează-ți mintea și spiritul! 

Stațiunea dă dovadă de simplitate prin turcoazul lagunei și plaja cu nisip fin, alb imaculat, plantată cu palmieri de cocos, aproape de micul sat de pescari Bwejuu.

De asemenea, dacă preferi o opțiune la următorul nivel de confort și lux, poți încerca Karafuu Beach Resort. Indiferent dacă te relaxezi pe un șezlong, faci o baie în apele cristaline ale Oceanului Indian sau te bucuri de o plimbare la lumina lunii prin plantații nesfârșite de palmieri, Karafuu Beach Resort and Spa redefinește luxul. Vei avea o vacanță în Zanzibar ca într-un colț dintr-o altă lume, fiind topit de tot ceea ce te înconjoară. 

Filao Beach Zanzibar este situată pe coasta de est a Zanzibarului, la doar 30 de minute de mers cu mașina de Aeroportul Internațional Zanzibar și de situl istoric Stone Town, inclus în Patrimoniul UNESCO. Acest hotel de 4 stele este o combinație frumoasă de măreție tradițională și facilități moderne.

Aerial view of Zanzibar Island in Tanzania

Numele Zanzibar a devenit sinonim cu exoticul. 

Imaginile plajelor sale cu nisip alb, ale apelor azurii și localnicii care umplu inimile din întreaga lume cu un sentiment al imensei frumuseți și mister al arhipelagului, te vor atrage în această destinație superbă. 

Vei putea profita de oferte de sezon sau oferte speciale, create pentru tine și familia ta. Planifică un sejur pe plaja Zanzibar din timp și profită de opțiunea de plată în rate a vacanței tale, pentru ca atunci când va veni momentul, doar să te bucuri de ceea ce va urma. 

Vor exista opțiuni diverse în funcție de perioada când vei dori să planifici vacanța ta exotică în Zanzibar. 

În oricare din aceste locații superbe vei dori să mergi, vei putea selecta diferite opțiuni pentru a-ți personaliza traseul. Acestea includ: bilete avion (charter zanzibar), data plecării, oferte speciale sau oferte de vacanță, oraș de plecare, modalități de plată, dacă vrei să ai hotelul situat pe plajă sau nu, dacă vrei sa adaugi o excursie opțională și multe altele. Important e să ai camera foto pregătită (sau spațiu în cloud) și costum de baie! Story-urile “sejur plaja Zanzibar” vor crea senzatie pe Social Media.

Bucură-te cu sufletul pereche sau cu întreaga familie de o vacanță în Zanzibar Tanzania și explorează plaja Zanzibar cu aparatul foto pregătit mereu, pentru că vei dori să faci enorm de multe poze. Personal m-aș fi mutat în Zanzibar.