Vacanță în Insulele Mauritius | Plaje paradisiace și ape turcoaz

Mauritius

Frumusețea insulei l-a captivat pe scriitorul Mark Twain, care a menționat citatul: 

„Mauritius a fost făcut mai întâi și apoi raiul; iar raiul a fost copiat după Mauritius”.

Mauritius beach panorama

Mauritius este considerată destinația de vis a multora, cu plajele sale paradisiace și apele turcoaz.

Această mică bijuterie din mijlocul Oceanului Indian ascunde mult mai multe comori care merită să fie descoperite în timpul vacanțelor tale. 

Populația, istoria sa, bucătăria, cultura și natura sunt doar câteva dintre elementele care fac insula unică și bogată.

Mauritius, cunoscută oficial ca Republica Mauritius, este o națiune insulară situată în largul coastei de sud-est a continentului african, în Oceanul Indian. Este o insulă vulcanică de lagune și plaje mărginite de palmieri, cu recife de corali care înconjoară cea mai mare parte a coastei.

Cei 1,2 milioane de mauritieni, care sunt un amestec de indieni, chinezi, francezi și africani, trăiesc din turism și din exportul de trestie de zahăr. Scoala este gratuită pana la universitate pe această insulă. De asemenea, nu trebuie să vă vaccinați!

Nu te lăsa păcălit de statutul de lux al insulei Mauritius, poți vizita această insulă și cu buget redus.

Mauritius este o națiune relativ tânără, care a rămas nelocuită de oameni până în secolul al XVI-lea. Odată ce a început să fie locuită, insula a fost condusă de diverse forțe europene până când a devenit independentă în 1968. Mâncarea, cultura, arhitectura și obiceiurile sunt un amestec de moștenire europeană, indiană, chineză și africană, ceea ce face ca insula să aibă o identitate națională vibrantă și interesantă.

În timp ce marinarii arabi au descoperit insula forestieră nelocuită Mauritius, în timpul secolului al IX-lea, iar apoi de către portughezi în 1505, olandezii au fost cei care au început să colonizeze insula, luând-o în posesia lor în 1598 și numindu-o Mauritius după Mauritz de Nassau, Prințul Olandei.

Olandezii au înființat plantații de trestie de zahăr, au importat muncitori sclavi din Madagascar, au vânat dodo până la dispariție, au tăiat copacii de abanos negru aproape pana la dispariție și au introdus o serie de animale străine, inclusiv porci și căprioare din Java, care au scăpat și au continuat să stabilească populații mari sălbatice. 

dodo bird

Ulterior, au început să se mute în Africa de Sud în 1710 din cauza lipsei surselor de hrană și a epuizării resurselor naturale exploatabile.

Undeva, la sfârșitul secolului al XVI-lea sau începutul până la mijlocul secolului al XVII-lea, marinarii portughezi au introdus în Mauritius șobolani și macaci care, negăsind prădători naturali, au prosperat și au crescut în populație.

Francezii au luat posesia insulei Mauritius și au început să se stabilească în 1713, redenumind reperele importante ale acesteia și au schimbat numele insulei în Ile de France. Tabăra principală a fost Port Louis la locul actualei capitale. Francezii au adus sclavi și au creat plantații de cafea, bumbac, indigo și trestie de zahăr în timpul a ceea ce a fost o perioadă de construcție și prosperitate pentru oamenii liberi din Mauritius.

Stăpânirea franceză a fost contestată de britanici care, după o încercare nereușită, au reușit să cucerească insula în 1810, redenumindu-o Mauritius. Sub coroana britanică, sclavia a fost abolită în 1835, moment în care majoritatea sclavilor s-au mutat în satele de coastă și departe de plantații. Muncitorii indieni prin contract au fost importați pentru a continua munca în plantațiile unei industrii înfloritoare a trestiei de zahăr.

Mauritius și-a câștigat independența în 1968, ca parte a Commonwealth-ului, devenind republică în 1992 iar acum una dintre cele mai democratice, prospere și mai stabile națiuni din Africa.

Cultura în Mauritius

mauritius cultura

Mauritius are o populație diversă formată din oameni care au venit sau au fost aduși pe insulă în timpul istoriei sale. Mulți au amestecat moștenirea africană, europeană, indiană sau chineză și urmează credințe la fel de diverse precum creștinismul, islamul, hinduismul și budismul. Acest lucru a produs o cultură cu religii diverse, bucătărie bogată și festivaluri colorate.

Mauritienii tind să fie conservatori, modești și rezervați. Termenul „suavaze” („sălbatic”) se referă la o persoană care acționează inadecvat – de exemplu, fiind prea îndrăzneață, îmbrăcându-se lipsit de modestie, fumând în public sau vorbind prea tare. 

Uneori, această aderență la așteptările sociale de modestie poate crea un sentiment de distanță. Cu toate acestea, mauritienii devin prietenosi repede.

Mauritius are propria sa muzică unică numită Séga. Este considerată muzica națională a insulei Mauritius și nu este însușită de nici o anumită etnie sau grup cultural, fiind este iubită de toți. Este o muzică ritmică, plină de viață, care provine de la sclavii africani, ca o modalitate de a le risipi tristețea și mizeria, fiind este aproape întotdeauna cântată în creolă.

Ce să faci și ce să nu faci … 

  • Respectați diversitatea insulei Mauritius. Mulți oameni se simt conectați la comunitățile lor etnice și religioase și pot fi jigniți dacă acest lucru nu este respectat.
  • Când conversați cu un localnic, întrebați despre bunăstarea familiei lor. Viața de familie este considerabil de importantă pentru mauritieni.
  • Salutați și spuneți la revedere mereu oamenilor, indiferent de cine sunt. Este obișnuit ca oamenii să schimbe un „bonjour” („bună ziua”) sau „bonne journee” („o zi bună”) când pleacă, în special furnizorilor de servicii.
  • Fii atent la modul în care te prezinți. Modestia este foarte apreciată în Mauritius, iar îmbrăcămintea conservatoare este o așteptare a locuitorilor de la turiști.

——————————————————————————————————————————-

  • Încearcă să nu ai un comportament prea vulcanic sau prea entuziasmat, deoarece asta îl poate face un localnic cu care dialoghezi să considere că ai puține maniere sau ești „suavaze” („sălbatic”).
  • Nu fă asumpții despre apartenența etnică sau religioasă a unui localnic. Mai degrabă lasă-l pe el să iți spună, fără a cauza astfel vreo ofensă.
  • Nu face glume legate de etnie, mai ales în public. Acest lucru este foarte neapreciat de mulți mauritieni.

Locuri de vizitat & activități în Mauritius

Mauritius are mult mai multe de oferit dincolo de plajele sale din altă lume și lagunele turcoaz. Toți cei care vizitează insula, se bucură să exploreze istoria bogată, obiectivele culturale și să încerce bucătăria locală a acesteia.

1.Aapravasi Ghat

A model at Aapravasi ghat museum, Port Louis, Mauritius

 Reprezintă unul dintre cele două situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din Mauritius. Aapravasi Ghat este situat în Port-Louis de-a lungul autostrăzii și este ușor de ratat. De fapt, o mulțime de mauritieni trec pe lângă el în fiecare zi și nu-l bagă în seamă. Totuși, nu lăsa acest lucru să te păcălească.

Aapravasi Ghat este simbolic pentru mauritieni, în special pentru cei de origine indiană, deoarece a fost primul loc din timpul colonialismului britanic unde au sosit muncitori contractați din India. „Aapravasi Ghat” în hindi înseamnă „depozitul de imigrare”.

2.Le Morne Brabant

A birds eye view of Le Morne Brabant on the island of Mauritius

Al doilea sit care este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, Le Morne Brabant este un munte din vârful de sud-vest al insulei Mauritius. Este un munte emblematic care a servit drept refugiu pentru sclavii fugari, în secolul al XIX-lea și este un reper cultural.

Localnicii și turiștii se bucură deopotrivă de plimbarea pe munte, care oferă o vedere spectaculoasă a Oceanului Indian. Pentru a ajunge pe vârful muntelui, care este a doua secțiune a muntelui, este necesar un ghid. După drumeție, mulți se îndreaptă spre frumoasa lagună, Plaja Le Morne, pentru a se răcori.

3.Grand Bassin

The Ganga Talao Temple in Grand bassin, Savanne, Mauritius

Un loc sacru pentru hinduși, Grand Bassin este situat într-un lac crater din districtul Savanne. Este un loc calm și senin și necesită un cod vestimentar adecvat (picioarele și brațele trebuie acoperite), iar pantofii sunt scoși înainte de a intra în templu.

În timpul festivalului Maha Shivaratri, de obicei în jurul lunii februarie sau martie, mulți hinduși merg într-o călătorie de pelerinaj la Grand Bassin pe jos și poartă ofrande și statui, în timp ce voluntarii stau pe marginea drumului și oferă băuturi și mâncare. Grand Bassin este cunoscut și sub numele de „Ganga Talao” sau Lacul Ganga, referindu-se la legătura sa cu râul Gange din India.

4.Plantația de ceai Bois Chéri

Mauritius tea plantation

Această plantație de ceai este cea mai veche din Mauritius și este o atracție majoră, deoarece include un tur al muzeului, o vizită la fabrica de ceai unde se face celebrul ceai de vanilie și un prânz pitoresc la restaurantul din incintă. .

Situat în districtul Savanne din regiunea de sud a insulei, Bois Chéri oferă o atmosferă liniștită și verde, permițându-ți să guști un ceai local delicios în timp ce afli despre istoria ceaiului din Mauritius. Se recomandă vizitarea dimineața înainte de prânz, pentru a asista la procesul recoltării ceaiului.

5.Muzeul Morii de Zahăr – l’Aventure du Sucre

Trestia de zahăr a fost singura sursă de economie pentru Mauritius și este esențială pentru istoria insulei. Câmpurile de trestie de zahăr pot fi încă văzute pe toată insula, de la drumurile principale până la zone mai izolate.

Pentru a înțelege cu adevărat istoria trestiei de zahăr și modul în care aceasta este pătrunsă în cultura maurițiană, împreună cu comerțul de rom, sclavia și multe altele, recomand o excursie la l’Aventure du Sucre din muzeul Pamplemousses. Un restaurant fabulos, cu vederi divine, este gata să te uimească cu preparate delicioase din bucătăria maurițiană.

6.Rhumerie de Chamarel

Rhumerie de Chamarel Mauritius

Situată în Black River, în partea de sud a insulei Mauritius, Rhumerie de Chamarel este situată pe o plantație frumoasă, oferind vederi superbe într-un cadru senin. 

Una dintre rarele distilerii care încă își cultivă propria trestie de zahăr, Rhumerie funcționează și ca muzeu și oferă o excursie încântătoare pentru cei interesați de degustarea romului și de procesele complicate care duc la crearea unora dintre cele mai bune rum-uri din lume. 

Un restaurant de lux din incintă oferă mâncăruri delicioase, preparate cu ingrediente provenite de la proprietate.

7.Château de Labourdonnais

Château de Labourdonnais este o casă colonială unică, înconjurată de grădini și livezi splendide, localizată în partea de nord a insulei Mauritius. Fiind o atracție culturală, Château-ul permite vizitatorilor să își creeze o idee despre cum era să trăiești în secolul al XIX-lea ca si colonist.

Livezile sunt frumos aliniate cu toate tipurile de copaci, inclusiv pomi fructiferi tropicali exotici și plante de condimente. Vizitatorii pot degusta produse din distilerie la fața locului, precum și fructe din livezi și pot chiar achiziționa delicioase gemuri, sucuri de fructe și alte produse din magazin.

8.Citadel (Fortul Adelaide)

Cunoscut la nivel local sub numele de Citadel, acest fort este situat în Port-Louis, pe vârful unui deal la o înălțime de 100 de metri. Fortul îți permite să privești portul și orașul, ceea ce l-a transformat într-un loc excelent de unde să fie observați vizitatorii din afara insulei în timpul perioadei coloniale britanice. 

Fortul este acum un monument național și atrage mulți vizitatori, inclusiv localnici, pentru priveliștile sale minunate asupra capitalei și a munților. Fortul servește și ca platformă pentru spectacole și concerte.

9.Muzee din Mauritius

 St. Louis, Mauritius: The old Mauritius Post Office; today part of the Mauritius Postal Museum

Există o mulțime de muzee în Mauritius spre bucuria vizitatorilor. 

Printre acestea se numără Muzeul Blue Penny din Caudan Waterfront, Mauritius Post Museum de la Port-Louis Waterfront, Muzeul Patrimoniului Cultural Chinez din Port-Louis, Muzeul Naval Mahebourg din Mahebourg, Muzeul Frederick Hendrik din Vieux Grand Port, La Maison Euréka din Moka și desigur, Muzeul de Istorie Naturală din Port-Louis.

10.Spectacol Séga

Séga este muzica tradițională din Mauritius și are o importanță semnificativă pentru mauritieni, deoarece a fost folosită ca formă de auto-exprimare în vremurile de sclavie. 

Spectacolele se fac de obicei la hoteluri, unde dansatorii interacționează uneori cu publicul și oferă lecții de dans improvizate după spectacol. Adesea, pe plaja Flic-en-Flac, mulți localnici se adună duminica pentru a cânta la instrumente și a crea o atmosferă vibrantă.

11.Arta culinară

Fish - La Pirogue - Mauritius

O mare parte a descoperirii și înțelegerii culturii maurițiane se află în mâncarea acesteia. Mauritius este format dintr-un amestec de culturi care provin din India, China, Africa de Est și europene (în mare parte franceze).

Unele dintre cele mai populare alimente includ: mine frire (stir-fry noodles, dholl purri (o mâncare de stradă maurițiană compusă din pâine, dhall și curry), dim sum, vindaye de pește, mithai (delicii indiene dulci), alouda (o băutură cu lapte dulce și roz), produse de patiserie franțuzești și o varietate de mâncăruri stradale care includ samoussa și alte bunătăți prăjite.

Dacă ești în căutarea unei experiențe pitorești captivante, Mauritius nu va dezamăgi. 

De la pământul cu șapte culori în Chamarel și iazurile uriașe de crini de la Grădina Botanică Sir Seewoosagur Ramgoolam, până la incredibilele păduri native și fauna sălbatică din Parcul Național Cheile Râului Negru, există atât de multă splendoare naturală de care să te bucuri.

Mauritius waterfall

Nu este surprinzător faptul că insula Mauritius este descrisă ca „raiul pe pământ”, cu frumusețea sa parcă din altă lume. 

Această insulă incredibilă este renumită pentru întinderile sale magnifice de plaje cu nisip alb moale, cuprinse între Oceanul Indian strălucitor și stâncile frumoase și verzi. 

Dacă paradisul este scopul, atunci Mauritius este cu siguranță acesta.

Vei putea profita de “oferte sejur mauritius”, create pentru tine și pentru familia ta. Planifică un sejur în Blue Bay  sau în Haute Rive, din timp și profită de opțiunea de plată în rate a vacanței tale. Sau sărbătorește luna de miere, va fi absolut ca într-o altă lume!

Vor exista opțiuni diverse în funcție de perioada când vei dori să planifici vacanța ta exotică în Mauritius. 

În oricare din aceste locații superbe vei dori să mergi, vei putea selecta diferite opțiuni pentru a-ți personaliza traseul. Acestea includ: bilete de avion (charter mauritius), data plecării, oferte speciale sau oferte de vacanță, oraș de plecare, modalități de plată, dacă vrei să ai hotelul situat pe plajă sau nu, dacă vrei sa adaugi o excursie opțională și multe altele. 

O zi la plajă sau la un spa Mauritius, îți va transforma starea și întregul sejur într-un mod nemaipomenit.

Bucură-te împreună cu sufletul pereche sau cu întreaga familie de o vacanță în Insulele Mauritius și explorează Grand Bay (Grand Baie) cu aparatul foto pregătit mereu, pentru că vei dori să faci enorm de multe poze. Există o adevărată abundență de parcuri de distracție, oferte speciale pentru turiști și obiective turistice unice în lume!